Zimska turistička ponuda zapadne Srbije

Bliže se Novogodišnji i Božićni praznici, a sa njima i zimski odmori i školski raspust. Idealan period da, u skladu sa novom kampanjom Turističke organizacije Srbije – “Zima prija svima”, posetite regiju Zapadne Srbije, koja je nedavno predstavila svoju turističku ponudu.

snegzaovine

Nova godina i skijanje na Zlatiboru

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić najavio je otvaranje Ski centra “Tornik” za 25. i 26. decembar. Ljubiteljima adrenalinskih sportova na raspolaganju će biti bob na šinama i vožnja tjubing stazom, dok će na Obudovici, u centru Zlatibora, u funkciji biti više manjih ski liftova, moćiće da se iznajme kvadovi, motorne i obične sanke, a biće postavljeno i klizalište.

Kao i prethodnih godina, na Kraljevom trgu biće upriličen doček Nove godine. Goste Zlatibora zabavljaće u novogodišnjoj noći Sergej Ćetković, a u ponoć će nastupiti trubački orkestar Radiše Vitezovića, kada će biti upriličen i vatromet.

Za najmlađe posetioce Zlatibora pre koncerta biće organizovana dečija predstava uz deljenje prikladnih poklona. Za reprizu, 1. januara 2016. godine, na Kraljevom trgu nastupaće Hari Mata Hari.

Sjenica i Ski centar Žari

Turistička organizacija opštine Sjenice u predstojećoj turističkoj sezoni predstaviće novi turistički proizvod na domaćem tržištu – Ski centar Žari, koji će biti otvoren 25. decembra i moćiće da primi oko 1.000 posetilaca dnevno.

– U okviru ski centra nalaze se sadržaji za nordijsko i alpsko skijanje. Za nordijsko skijanja uređene su staze za cross country i biatlon – istakao je direktor Turističke organizacije opštine Sjenice Mihajlo Tripković i dodao da su biatlon staze, dužine od 2,5 m, sa svom opremom i strelištem. Tu će se održavati nacionalna takmičenja, balkanski i evropski kupovi.

– Staza za alpsko skijanje u okviru Ski centra Žari je jedna od lepših staza u Srbiji. Mogu da je koriste i profesionalci i amateri, svi ljubitelji alpskog skijanja. Uz stazu Žari postoji i pomoćna staza za decu, omladinu i početnike skijanja – dodao je Tripković, istakavši da će cena ski pasa biti znatno povoljnija nego u velikim ski centrima Srbije.

Ivanjica za skijaške početnike

Direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica Radomir Lišanin otkrio je da su hoteli „Park“, „Javor“ i „Logos“ pripremili zanimljivu ponudu i za zimu i za novogodišnje praznike, istakavši da su cene ili na nivou lanjskih, ili su čak i smanjene.

Iako je Ivanjica okružena planinama – Javorom, Golijom i Mučnjom, i ne manjka joj snega, ipak nema dovoljno skijaških staza.

– Uglavnom su to staze za početnike. Organizovaćemo škole skijanja za početnike na Goliji, uz veoma pristupačne cene za iznajmljivanje ski opreme – kazao je Lišanin.

Novogodišnja bajka u Kosjeriću

Svi koji tokom zimskih praznika posete Kosjerić, moćiće da izaberu neki od dva aranžmana:

– Prvi se zove „Novogodišnja bajka u Kosjeriću“. To je kombinacija smeštaja u hotelu u Kosjeriću sa odlaskom na različita mesta u seoskom domaćinstvu. Recimo, ako aranžman traje 3 dana, ručkovi su u različitim domaćinstvima, večera takođe u nekom drugom objektu. U međuvremenu, tu se događaju neke čarobne stvari, kao što je poseta destileriji gde se probaju romantične rakije, a nakon svečanog dočeka Nove godine u hotelu “Olimpik” sutradan se posećuje crkva Brvnara koja predstavlja neki vid duhovnog okrepljenja – otkrila je direktorka Turističke organizacije Kosjerić Snežana Joksimović, dodavši da se drugi aranžman organizuje za Badnje veče i Božić, pod nazivom „Vaistinu se rodi“.

– Postoji i još jedan, potpuno novi program, unikatan. To je tradicionalna srpska svadba. Organizuje se u jednom domaćinstvu gde učestvuju članovi kulturno-umetničkog društva, glumci i pevači. Oni improvizuju svadbu, tako što se sprovode svi svadbeni običaji, a grupa turista aktivno učestvuje tako što se deli na goste sa mladine i mladoženjine strane – dodala je Snežana Joksimović.

Šarganska osmica i Tara

– Već drugu godinu zaredom, Šarganska osmica će saobraćati u zimskom periodu, tako da će svi posetioci imati priliku da dožive Mokru goru zimi. Što se tiče skijaške ponude, na planini Tari posedujemo 3 ski staze: skijalište Iver koje je za malo ozbiljnije skijaše i dva skijališta na Tari ispred hotela “Beli bor” i “Omorika”, gde će raditi 2 ski lifta već od 25. decembra. Oni pružaju idealne uslove za porodično skijanje, za početnike i za decu  – najavio je direktor Turističke organizacije Užica Boban Perišić.

On je dodao i da će za novogodišnje praznike, 2. januara, na Gradskom trgu u Užicu koncert održati Željko Samardžić, a podsetio je i na „Kustendorf“ – jednu od najznačajnijih manifestacija u Zapadnoj Srbiji, koji će biti održan početkom februara.

Nove ski staze i hotel na Zlataru

Od direktorke Turističko-sportskog centra Zlatar Ivаne Novаković saznajemo i za brojne novine na ovoj planini:

– Skijalište Zlatar je bogatije za dve rekerativne ski staze, dužine 1.000 i 450 metara, a opsluživaće ih ski lift tipa sidro, ukupnog kapaciteta 800 skijaša na sat, čime je povećana ukupna dužina ski staza na Zlataru na oko 4 kilometra. Za profesionalne skijaše pripremljena je ski staza Briježđa, duga oko 1.200 metara sa četvorosednom žičarom kapaciteta 1.560 skijaša na sat, koja je povezana sa samim centrom grada. Posebna atrakcija skijališta Zlatar je noćno skijanja, jer je staza Briježđe osvetljena celom dužinom – naglasila je direktorka, otkrivši da su cene ski pasa ostale na prošlogodišnjem nivou: iznose 600 dinara za veliki, i 200 dinara za mali ski lift.

U hotelu „Panorama“ pripremljeni su zimski aranžmani, sa akcentom na doček Nove godine, a Zlatar će ove godine postati bogatiji i za „Zlatarski biser“, hotel visoke kategorije, ukupnog kapaciteta 70 ležajeva, čije je otvaranje najvaljeno za 24. decembar.

Izvor: Turistički svet