GDE SE NALAZIMO (KAKO DOĆI)

Prirodno geografski položaj

Pribojska Banja zauzima centralni deo opštine Priboj koja se nalazi na krajnjem jugozapadu zemlje, na samoj granici sa Republikom Srpskom odnosno Bosnom i Hercegovinom. U okvirima Srbije graniči se sa opštinama Prijepolje, Nova Varoš i Čajetina.

Samo lečilište, jedno od najznačajnijih u Srbiji, po kome je i mesto dobilo naziv Banja nalazi se na zaravni iznad desne obale reke Lim a od centra Priboja udaljeno je svega 2,5 km.

Banja je okružena planinama Starovlaške visije Crni vrh (1188 m), Lisja Stena (1386 m) i Pobjednik (1423 m) što zajedno sa njenom nadmorskom visinom od 530 do 550 m ovo mesto čini i vazdušnim lečilištem. Sa stanovišta prirodnih karakteristika Pribojska Banja nalazi se na idealnom mestu, u srcu šumovitih predela, prelepih i pitomih uvala i lugova, okružena bistrim potocima i nekada najzelenijom rekom Lim.

Kao naselje, Banja se prostire oko Banjskog Brda ( n.v. 1282 m ) kao stožera na prostoru površine od oko 80km2. Sastoji se od centralnog urbanog naselja „Banja“ i zaseoka Jarmovac, Potpeć, Suvo Polje, Kratovo, Gračanica itd… Lečilište je deo mesne zajednice MZ „Banja“.

Takođe potrebno je naglasiti da se Pribojska Banja  nalazi i na idealnom geografsko-turističkom položaju i u okolini najpoznatijih turističkih destinacija zapadne Srbije a to su Zlatibor, Zlatar, Tara, Mokra Gora, Mileševa.

Udaljenost Banje od turističkih destinacija:

Screenshot_1

Kako do nas?

Železnički saobraćaj

Kroz opštinu Priboj prolazi pruga Beograd – Bar (međunarodna železnička linija) a Pribojska Banja je od železničke stanice Priboj udaljena svega 5km.

eko-zeleznica

Kada vozom doputujete do Priboja preporučujemo Vam da dalje do Banje nastavite gradskim ili TAXI prevozom.

  • Gradski autobusi čekaju se na stajalištu odmah pored železničke stanice a autoprevoznici “Janjušević” i “Es-Tours” imaju linije na svakih sat vremena odnosno 45min (Putnici se prevoze u lako prepoznatljivim mini busevima – cena karte 60 din).
  • TAXI štan se takođe nalazi odmah ispred železničke stanice (cena putovanja približno 500din)

Broj telefona železničke stanice u Priboju je 033/24-52-242

Drumski saobraćaj

Do Pribojske Banje može se doći magistralnim putem Beograd – Podgorica od koga je udaljena 16km, odnosno ako dolazite iz Republike Srpske preko graničnog prelaza “Uvac”.

ibarska-magistrala-Foto-A-V

  • Ukoliko putujete magistralnim putem iz pravca Beograda odnosno Užica, na raskrsnici “Kokin Brod” treba da skrenete desno i nakon 28km stižete u Pribojsku Banju. (Pomenuta raskrsnica je jasno obeležena saobraćajnom signalizacijom, odnosno saobraćajnim znakom “Skretanje za Pribojsku Banju”)
  • Ako putujete istim magistralnim putem samo iz pravca Podgorice, na raskrsnici “Bistrica” treba da skrenete levo i nakon 23km stižete do mesta Jarmovac (druge raskrsnice) gde skrećete desno, i nakon 1,5km stižete do Pribojske Banje. (Pomenute dve raskrsnice jasno su obeležene saobraćajnom signalizacijom, odnosno saobraćajnim znakom “Skretanje za Priboj tj. Pribojsku Banju”)
  • Ukoliko dolazite iz pravca Sarajeva (Višegrada) nakon prelaska graničnog prelaza “Uvac” i ulaska u sam grad, produžite magistralnim putem sve do raskrsnice u mestu Jarmovac gde treba da skrenete levo i za 1,5km stižete u Pribojsku Banju.

Ako planirete da do Priboja doputujete autobusom, nakon što pristignete u autobusku stanicu Priboj predlažemo Vam da sa iste presednete na lokane gradske linje kojima putujete direktno do Banje ili koristite usluge TAXI prevoza.

  • Gradski autobusi čekaju se na stajalištu odmah preko puta autobuske stanice a autoprevoznici “Janjušević” i “Es-Tours” imaju linije na svakih sat vremena odnosno 45min (Putnici se prevoze u lako prepoznatljivim mini busevima – cena karte 60 din).
  • Takođe Vaše putovanje do Banje možete nastaviti i TAXI prevozom a štand se isto nalazi preko puta autobuske stanice (cena putovanja približno 500din).