Škola u Pribojskoj Banji dobija novu fiskulturnu salu

Priboj – Otac i sin, Uroš i Dušan Langura, krajem prošle nedelje, uplatili su donaciju Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Pribojskoj Banji za rekonstrukciju fiskulturne sale. Donatori, koji žive i rade u inostranstvu, odgovorili su na ideju koja je potekla sa časova građanskog vaspitanja učenika petog i šestog razreda ove škole

.11755813_841218375933739_1976775757069857101_n

Zahvaljujući sredstvima uplaćenim na račun škole, (oko 15.000 evra) biće raspisan tender za postavljanje novog poda, izgradnju spravarnice, a biće i nabavljena oprema za fiskulturnu salu u školi na Banji.

I donatori i uprava škole školi kažu da nimalo nije bilo jednostavno sprovesti proceduru uplate sredstava. Prva informacija koju su dobili od nadležnog Ministarstva nije bila ni malo ohrabrujuća, jer im je rečeno da ne postoji mogućnost da fizičko lice uplati sredstva na račun škole.

Zahvaljujući strpljenju Uroša i Dušana koji su bili spremni da u više navrata doputuju u Srbiju , (iz Švajcarske i Amerike) kako bi potpisivali ugovore, overavali ih u sudu i otvarali račune, sve birokratske procedure koje su trajale dva meseca su završene i novac je uplaćen na namenski račun.

U razgovoru sa učenicima saznajemo da je loše stanje fiskulturne sale bio problem koji su oni istakli u prvi plan na časovima građanskog vaspitanja. Taj problem su razradili kao projektni zadatak i kako kažu, nisu verovali da će ga zaista i rešiti iako su u sklopu projektom predviđenih aktivnosti o njemu pisali na internetu. U celu priču su pored nastavnika građanskog uključili i direktorku i nastavnika fizičkog koji su im pomogli u pronalaženja donatora.

– Dušan me je obavestio da je video članak na internetu u kome piše da je u Pribojskoj Banji fiskulturna sala škole u lošem stanju, pa deca, koja vole časove fizičkog, u njoj nisu bezbedna. Prihvatio sam njegov predlog da pomognemo , ja sam nepopravljivi nostalgičar. Rodom sam iz ovih krajeva i uvek mi je drago da mogu da pomognem , kaže doktor Uroš Langura, poreklom Pribojac , koji skoro 30 godina radi u Švajcarskoj gde ima svoju privatnu polikliniku. Njegov sin Dušan živi trenutno u Americi u Misisipiju, završio je studije međunarodnog prava u Atlanti, sada se profesionalno bavi košarkom i igra u ligi koje je samo predvorje NBA lige.

– Znam koliko je meni značilo da treniram u dobrim uslovima, želim da makar slične uslove imaju i deca ovde pa mi je drago da mogu da pomognem kraj kome je rođen moj otac i gde se ja, iako retko dolazim, odlično osećam, bolje nego u Švajcarskoj gde sam rođen i odrastao. Vole bih da iz ove škole krene neki dobar sportista, kaže Dušan Langura.

Izvor: Danas