Broj domaćih turista u porastu zahvaljujući vaučerima

Nakon skoro šest godina konstantnog minusa, broj domaćih turista ove godine je u porastu što je pre svega rezultat podsticajnih mera i podele vaučera za odmor u Srbiji, ocenila je pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Renata Pindžo.

Tan2015-6-12_154055670_2

Pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Renata Pindžo je u Privrednoj komori Srbije, na predstavljanju nedavno uzvojenih Izmena Zakona o turizmu, naglasila da je do sada realizovano oko 15.000 vaučera, a da se očekuje da taj broj bude veći jer je rok za njihovu realizaciju kraj novembra, prenosi Tanjug.

Ističe da su najposećenije turističke destinacije domaćih turista ove godine bile Prolom banja, Lukovska i Sokobanja, ali i planine Tara i Kopaonik.

Prema njenim rečima, domaći gosti u strukturi ukupnog broja turista zauzimaju oko 56 odsto, dok je u strukturi noćenja taj procenat i veći i kreće se oko 65 odsto.

“Broj stranih gostiju poslednjih godina je u konstantnom porastu, stopa rasta je svake godine dvocifrena, a ove godine je oko 12,5 procenata”, navela je Pindžo.

Očekuje se, kaže, da će i naredne godine biti podsticajnih mera za razvoj turizma, pre svega podele vaučera od početka godine, ali i programa finansijske podrške turističkoj privredi.

“Finansijska pomoć će zavisiti od toga koliko će sektor turizma imati budžetskih sredstava na raspolaganju sledeće godine”, istakla je Pindžo.

Pindžo je naglasila da će Izmene Zakona o turizmu doprineti organizovanijem i boljem poslovanju u toj oblasti, ukazavši da su one proizvod kompromisa između interesa svih privrednih subjekata turističke privrede.

Izvor: RTS