Sporazum o obnovi “Rajske banje”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i vladika raško-prizrenski Teodosije potpisali su u manastiru Banjska sporazum o obnovi termi “Rajska banja”.

hhhhhhhh

Sporazumom su predviđeni zajednički rad i aktivnosti za razvoj banjskog turizma i neophodnih uslova za održivi opstanak i povratak srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiju.

Na mestu novog kompleksa “Rajske banje” otkriven je spomenik vodi, javlja dopisnik RTS-a.

Položen je i kamen temeljac za početak radova na obnovi novog kompleksa u Banjskoj.

Tom prilikom, vladika raško prizrenski Teodosije je istakao da je obnova važna i za SPC i za Srbiju i za srpski narod, naročito one koji žive u Banjskoj i koji treba da ostanu na svojim ognjištima.

Prema njegovim rečima, u projektu “Rajske banje” koji treba da se realizuje na prvom mestu su meštani sela Banjska i istoimeni manastir.

“Trudimo se na delu na kome se trudio i sveti kralj Milutin i svi naši preci da unapredimo ovo mesto a sve u korist meštana ovog sela i šireg područja”, rekao je Teodosije.

“Ovo mesto bi u svakom pogledu trebalo da se razvija i da ovde dolaze ljudi u što većem broju kako bi se intenzivirao život a uporedo obnavio i manastir Banjska i fizički i duhovno”, naglasio je vladika Teodosije.

Teodosije je rekao da se nada da će započet posao biti završen i da će deca iz ovog kraja ovde imati budućnost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je napomenuo da bi već na leto naredne godine, prvi posetioci trebalo da dođu u novi banjsko-lečilišni kompleks, nove bazene sa termalnom vodom i u Centar za posetioce koji, treba da bude završen do kraja letnje sezone.

Istakao je da Vlada Srbije veruje u razvoj i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

“Projekat projekat obnove manastira Banjska je projekat koji okuplja i ujedinjuje Vladu Srbije i Eparhiju raško-prizrensku. On nam pokazuje da zajedničkim delovanjem možemo da postignemo mnogo i koji nas podseća na to da su crkva i država podjednako stubovi našeg narodnog opstanka na KiM”, zaključio je Đurić.