Otvoren sajam turizma u Novom Sadu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je u Novom Sadu 48. po redu Sajam turizma, na kojem učestvuje više od 100 izlagača iz Srbije i zemalja okruženja.

Tan2015-10-8_133527699_0_620x0

Ministar je istakao da turizam u Srbiji i regionu ima veliku perspektivu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, gradonačalnik Novog Sada Miloš Vučević kao i drugi ugledni gosti iz zemlje i inostranstva.

Napominjujući da je uloga turizma višestruka, Lajić je rekao da, osim pokazatelja stanja u društvu, turizam doprinosi i stabilnosti u regionu.

– Ovogodišnja zemlja-partner Sajma turizma je Crna Gora, i to nije slučajno jer s tom državom imamo dobru saradnju, a posebno dobro sarađuju ministarstva turizma dveju zemalja i ta saradnja je na strateškom nivou – rekao je Ljajić.

On je pojasnio da Crna Gora ima more, a Srbija neke druge turističke potencijale i da je želja ministarstava turizma i jedne i druge države da ih zajedno promovišu.

On je naglasio da je dobro što i banje u Srbiji ove godine beleže rast broja turista od oko 20 odsto.

Po njegovim rečima, značajne rezerve u turističkim potencijalima Srbija ima u lovnom turizmu i ti bi potencijali u narednom periodu morali biti iskorišćeni.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović rekao je da su odnosi dveju zemalja sve bolji i bolji, a činjenica da je Crna Gora zemlja-partner Sajma turizma u Novom Sadu upravo govori o tome da međusobni odnosi dveju država idu uzlaznom putanjom.

On se posebno osvrnuo na posetu srpskih turista Crnoj Gori, istakavši da ih je ove godine bilo 326.763, što je povećanje od 38 procenata u odnosu na prošlu godinu, i da su ostvarili ukupno 2.565.153 noćenja, odnosno 44 odsto više.

Izrazivši zadovoljstvo što je ove godine Crna Gora zemlja-partner Sajma turizma, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cveković je rekao da se sajmom može proširiti kompletna privredna saradnja dveju zemalja. Na Sajmu turizma učestvuje više od 100 izlagača, a svoju ponudu predstavljaju turističke organizacije i turistički poslenici iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije. Na svim štandovima posetioci mogu pogledati programe za zimsku sezonu 2015/2016. i letnju sezonu 2016. godine.