FAP još uvek traži kupca

Od pompenznih najava o dolasku finskog SIS-u Auta u pribojski FAP neće biti ništa.Traži se novi potencijalni partner a kao jedna od mogućnosti pojavljuje se i Tatra Truck.

FAP Priboj

„Ne bih rekao da su razgovori sa Fincima prekinuti. Ono što je naš stav bio da se oni proglase neuspešnim. Ostalo je još da Vlada donese zaključak sa takvim ili nekim drugim stavom“, pojašnjava direktor FAP-a Zoran Zaković.

Vlada Srbije i finska kompanija su još u maju prošle godine u Priboju potpisali Memorandum o saradnji, kojim je bilo predvidjeno da ta firma preuzme deo imovine Fap-a da bi se pokrenula proizvodnja novih kamiona i delova za kamione. Premijer Vučić je tada u FAP-u njavio da će najmanje 600 radnika dobiti posao u tri etape, a da će prvih 200 početi sa radom već u septembru prošle godine.

„Ovo je velika stvar za Srbiju, pokazali smo da smo za jedno preduzeće koje je u restrukturiranju uspeli da pronadjemo važnog, velikog , izvanrednog strateškog partnera. Ja mislim da je to velika, velika, stvar za celu našu zemlju”, rekao je tada Vučić.

Na raspisani tender, na koji se čekalo skoro godinu dana, nakon svih ovih obećanja,finski SIS- u je ispunio sve početne uslove za sticanje većinskog vlasništva, ali ugovor o strateškom partnerstvu ni do danas nije potpisan.

„Finska kompanija SIS-u Auto jeste bila zainteresova, medjutim kroz pregovarački postupak, naišli smo na pravna ograničenja , što se tiče pravnog okvira Republike Srbije ,gde se taj model Nacrta ugovora od ponudjača nije mogao prihvatiti, kaže direktor Zaković dodajući da samim tim mi kao Tenderska komisija nismo mogli prejudicirati da će neke izmene tog okvira zakonskih akata biti moguće da se sprovedu.“

U medjuvremenu, pribojsku fabriku je posetila delegacija češke kompanije Tatra Truck a.s, kor biznis su joj kamioni teške kategorije, koja je zainteresovana za saradnju sa FAP-om , i sa kojom se kako kažu u FAP-u vode pregovori. Inače FAP je medju 17 preduzeća koja su od strateškog interesa za Srbiju i kao takvo ima poseban status, koji ovo preduzeće štiti od prinudne naplate do maja iduće godine.

Odlukom Vlade nekadašnji pogon Preseraj FAP je prenet u vlasništvo opštine Priboj koja je osnovala društvo sa ograničenom odgovornošću, industrijski parkovi , sa statusom slobodne idustrijske zone, koji će se izdavati zainteresovanim kompanijama na korišćenje.

U FAP-u je sve manje proizvodnje a 750 zaposlenih, koliko ih trenutno ima na spisku najviše vremena provode na plaćenom odsustvu, jer posla nema. Nadu daje ideja da se jedan deo Fap -a izdvoji za remont vojnih vozila sa odredjenim brojem radnika, obzirom da Vojska ima veliki broj FAP-ovih vozila. Konačnu odluku o ovom doneće Vlada .

U proteklih 13 godina neuspešno je završeno nekoliko pokušaja pronalaska strateškog partnera za nekada najvećeg proizvodjača teških kamiona na Balkanu. Da li je ponestalo nade i da li radnici i dalje veruju u obećanja Vlade Srbije.

U mesecima kada radnici FAP-a ne dobiju plate prosečna zarada u Priboju je medju najnižim u Srbiji. U novembru iz republičkog budžeta radnici su primili tri zaostale zarade pa je prosečna plata u Priboju bila najveća u Srbiji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa