Slovenija nudi pomoć u oživljavanju srpskih banja

Saradnja između Slovenije i Srbije je uspešna, kako na političkom nivou tako i u široj oblasti privrede, a Slovenija je posebno zainteresovana da Srbiji pruži pomoć u razvoju turizma i to banjskog sektora, rekao je slovenački ministar za privredni razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

Sijarinska_banjaOn je na radnom doručku koji je  organizovao Slovenački poslovni klub (SPK) podelio sa predstavnicima srpsko-slovenačke privrede u Srbiji svoje viđenje ekonomskih odnosa dve zemlje, ukazao na potencijale u saradnji i čuo utiske privrednika o poslovnom okruženju u našoj zemlji.

Počivalšek je podsetio da je Srbija druga zemlja po slovenačkim ulaganjima u inostranstvu, te da u Srbiji, prema podacima kojima raspolaže, posluje oko 1.500 kompanija sa slovenačkim kapitalom koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

“Zadovoljni smo brojem slovenačkih investitora u Srbiji ali isto tako apsloutno otvoreni za više srpskih investicija u Sloveniji”, istakao je Počivalšek.

Osvrnuvši se na stanje u slovenačkoj ekonomiji, on je rekao da je glavna snaga Slovenije u izvozno orjentisanoj privredi i da se 75% privrednog rasta generiše u izvozno orjentisanim kompanijama.

Kako bi se ovaj trend dodatno podstakao, on je najavio da će slovenačka vlada insistirati na tri stvari: smanjenju administrativnih procedura i birokratije, radno-pravnom zakonodavstvu kako bi se omogućila veća fleksiblnost radnih odnosa, te reformi poreskog sistema, a naročito smanjenju opterećenosti plata.

Za razvoj slovenačke ekonomije, istakao je Počivalšek, od posebne je važnosti razvoj turizma, koji živi i razvija se pre svega zbog turista iz inostranstva, a Srbija predstavlja jedno od najznačajnijih turističkih tržišta zbog čega je Slovenija zemlja partner aktuelnog Sajma turizma u Beogradu.

On je naveo da su po broju poseta Sloveniji srpski turisti na petom mestu i da je prošle godine u toj zemlji boravilo oko 85.000 gostiju iz Srbije, šest odsto više nego u 2014. godini, koji su ostvarili skoro 210.000 noćenja.

“Slovenija je prihodovala 2 milijarde evra u turizmu od stranih tržišta, a cilj je da dostignemo i 3 milijarde. Turizam je trka na duge staze, sa malim ali stabilnim mogućnostima za zaradu i u tome i mi i Srbija treba da nalazimo svoju šansu. Svako 9. radno mesto u svetu je u oblasti turizma, to je jedan od najboljih sektora za ulazak mladih na tržište rada i ima strahovit uticaj na razvoj dugih privrednih grana”, kazao je slovenački ministar.

Najveće turističke potencijale Srbie Počivalšek vidi u srpskim banjama.

On je najavio da će u martu biti organizovana poseta srpske delegacije kako bi se upoznali sa slovenačkim iskustvima i da je Slovenija spremna da prenese svoj “know how” kako bi banje u Srbiji oživele.

Takođe je najavio mogućnost organizovanja konzorcijuma koji bi se bavio investicijama na tom polju.

“Srbija ima ogromne potencijale u banjskom turizmu, prirodna lečilišta i medicinsko znanje koje treba skopiti u projekat koji će biti konkurentan i prodavati se na zapadu. U tome smo spremni da pružimo maksimalnu podršku i prenesemo svoja iskustva”, istakao je Počivalšek.

Slovenački ministar je imao priliku da od srpkih i slovenačkih kompanija, članica SPK-a, čuje o poslovnim prilikama u Srbiji, koji su to problemi sa kojima se suočavaju, kao i kako bi se oni mogli prevazići. Predstavnici privrede i dalje najviše poteškoća imaju sa parafiskalnim nametima i tenderskim procedurama.

Oni su se saglasili da postoji prostor za veću saradnju institucija dve zemlje, poput poreskih uprava, jer bi razmena iskustava olakšala poslovanje, a naročito su istakli da postoji potreba za većom međusobnom saradnjom slovenačkih firmi u Srbiji.

Radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba prisustvovao je i novi ambasador Slovenije u Srbiji, Vladimir Gasparič.

Izvor vesti: novaekonomija.rs