Nova turistička signalizacija u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta – U toku meseca decembra, na teritoriji opštine Bajina Bašta, izvršeno je postavljane turističkih interpretativnih tabli na ključnim lokalitetima kao i turističke signalizacije za proizvođače treadicionalnih proizvoda. Projekti su rezultat saradnje između Sportsko turističkog centra „Bajina Bašta“ i regionlanih institucija, sa jedne strane Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i sa druge strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor odnosno programa PSD.Turisticka BB

 

“Aktivnosti na postavljanju inerpretativnih tabli u velikoj meri doprinose boljoj prezentaciji turističkih potencijala koje poseduje naša opština. Interpretativne table se na srpskom, engleskom i ruskom jeziku i postavljene su na ključnim i najatraktivnijim lokacijama. Ideja je da se postavljanjem ovih tabli podstiče poseta i informisanost turista i posetilaca. Na teritoriji naše opštine table su postavljene na ukupno 8 lokacija i to: Kućica na Drini, manastir Rača, crkva brvnara u Dubu, Perućac, Zaovine, Predov Krst, Mitrovac, Kaluđerske Bare. Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta “Unapređenje turističko informaciono – komunikacione infrastrukture na području turističke regije Zapadna Srbija“. Projekat čija je vrednost 2.608.930 dinara odobren je Turističkoj organizaciji regije Zapadna Srbija od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru subvencija za finansiranje infrastrukturnih projekata”, kaže Obrad Pavlović iz S.T.C. „Bajina Bašta“.

U okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji – PSD, realizovan je Projekat postavljanja turističke signalizacije. Na teritoriji zapadne Srbije mapirano je i obeleženo na regionalnim, magistralnim i lokalnim putevima preko 40 turističkih atrakcija, turističkih odredišta i objekata turističkog značaja, kao i preko 20 tradicionalnih proizvođača. Postavljanjem 427 tabli turističke signalizacije na 247 raskrsnica, doprineće se boljoj vidljivosti turističke ponude i podstaći razvoj tranzitnog turizma.

“U okviru Projekta postavljanja turističke signalizacije konkretno, na teritoriji Bajine Bašte od lokalite su obeleženi Tara i Kućica na Drini, a od tradicionalnih proizvođača destilerija BB Klekovača i destilerija Tim. Takođe PSD program je pomogao i opremanje degustacinog centra BB Klekovače, koji je sigurno jedan od boljih u Srbiji. Na ovaj način praktično su kreirani novi turistički proizvodi i novi sadržaji za turiste. U procesu izrade je i aplikacija za mobilne telefone, turistički vodič kroz Srbiju, koja će moći da se preuzme na graničnim prelazima putem besplatne bežične internet mreže. Na ovaj način ćemo u našu opštinu svakako privući i jedan broj tranzitinih turista i ntako stimulisati dodatnu potrošnju. Prema najavama iz RRA „Zlatibor“, početkom 2016. projekat će biti nastavljen obeležavanjem novih turističkih atrakcija, odredišta, objekata turističkog značaja i tradicionalnih proizvođača”, završava Pavlović.

Izvor: Drina Info Portal