Na Zlataru održan seminar posvećen unapređenju seoskog turizma

U organizaciji Regionalne privrdne komore Užice i Turističke organizacije regije Zapadna održana je obuka i dvodnevna radionica na temu Priprema domaćinstvu u seoskim i urbanim sredinama za kategorizaciju, prihvat i boravak turista. Prvog dana radionice učesnici su boravili na Zlataru, dok je drugog dana radionica sprovedena na prijepoljskom planinskom centru Jabuka.

etno-sela-srbija

Ova radionica izazvala je veliko interesovanje domaćinstava koji se bave seoskim turizmom, pa su pored učesnika iz Prijepolja i Nove Varoši učešće uzeli i seoski domaćini iz Priboja, Sjenice, Rudog, Užica i Ivanjice. Radionica je sprovedena u okviru projekta TEMPUS, Modernizacija i harmonizacija turističikih studijskih programa u Srbiji, a podržana je od strane privredne komore iz Užica.

Predavači na obuci bili su eminentni stručnjaci iz oblasti turizma, među kojima i profesori Više poslovne tehničke škole iz Užica.

“Prevashodni cilj radionice jeste da ljudima pokažemo na koji način treba da rade, da ih upoznamo sa propisima, a isto tako da ih upoznamo is a time šta savremeni turista očekuje od jednog seoskog domaćinstva”, istakao je jedan od predavača Radomir Stojanović.
Seoski domaćini izuzetno su zadovoljni onim što su čuli i videli na održanoj obuci. Oni su istakli da je predavanje od izuzetnog značaja i zbog upoznavanja sa novim zakonima i pravilnicima o radu.

Predstavnici Turističkih organizacija Prijepolja i Nove Varoši kažu da ovakve i slične obuke mogu unaprediti i poboljšati turističke ponude ovih krajeva.

“Izuzetno sam zadovoljna odzivom seoskih domaćina sa područja opštine Nova Varoš, a izuzetno mi je drago i zbog toga što smo danas ovde ugostili i učesnike iz okolnih gradova, pogotovo iz Rudog”, kazala je direktorka Turističkog sportskog centra Nova Varoš Ivana Novaković.

Direkttorka Turističke organizacije Prijepoja Dragana Varaklić je istakla da je Prijepolje izuzetno bogato seoskim domaćinstvima koji su veoma aktivni u prijemu turista i kako kaže za sada su jako stručni kada je u pitanju seoski turizam.

Najviše interesovanje za ovu obuku pokazala su seoska domaćinstva iz Prijepolja, pa je to jedan od razloga što je drugi dan radionica sprovedena na Jabuci.

Belida Oković

Izvor: Regionalna televizija Novi Pazar