Kočnice za nemačke automobile prave se u Priboju

Priboj – Nakon 20 godina provedenih u Nemačkoj, Samir Rustemović odlučio je da se vrati u Priboj i da baš tu pokrene proizvodnju delova za kočione sisteme za nemačku automobilsku industriju.

JanjusevicNova fabrika Priboj

“Iz Nemačke dobijamo više različitih delova na koje mi stavljamo gumice, dihtunge, zatvaramo, mašinski pod presom sastavljamo, pakujemo i na taj način pravimo gotov proizvod”, kaže Rustemović.

U ovom pogonu trenutno je zaposleno devet radnika, a za koji dan očekuje se upošljavanje još 50. Sa prvim danima proleća otpočeće izgradnja hale u kojoj će posao naći još 100 Pribojaca.

“Opština nam je dala plac u FAP-ovoj industrijskoj zoni i tu planiramo da pravimo halu u kojoj će biti zaposlen veći broj ljudi. Tu će biti smeštene veće mašine od postojećih. U novom pogonu planiramo da radimo obimniji program”, ističe generalni direktor “E. A. Systems” Samir Rustemović.

Lokalna samouprava u Priboju prepoznala je značaj ovakvih preduzeća i subvencijama izašla u susret investitoru.

“To je prva nemačka investicija u Priboju posle više decenija. Mi smo kao lokalna samouprava izašli u susret i subvencionisali ova radna mesta i to će mo uraditi i sa novim, jer smatramo da su ovakve kompanije ključ opstanka i ekonomskog oporavka Priboja”, naglasio je pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Krsto Janjušević.

U ovom pogonu koji više podseća na apoteku, radnici su dobili posao isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a zaradama i odnosom poslodavca i više su nego zadovoljni.

Radnik Dejan Jeremić tvrdi da ono što ovu firmu odvaja od ostalih jesu upravo uslovi za rad.

“Prateći najnovije standarde, prava radnika i sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje radnika u ovakvim uslovima upravo je ono što izdvaja ovu fabriku od ostalih”, rekao je Jeremić.

Inače, stoprocentna proizvodnja iz ovog pribojskog pogona namenjena je izvozu.

Izvor VESTI: Glas Zapadne Srbije