DOGAĐAJI

Tokom čitave godine u našoj Banji održavaju se razne manifestacije koje svojom raznolikošću i kvalitetnim programom iz godine u godinu privlače veliki broj turista.

“Ilindanski dani”

Kod manastira u Banji okupljao se narod o praznicima, održavao tradiciju i običaje, negovao ideju slobode. Nakon obnove manastira (posle vek i po od kako je opustošen) i otvaranja škole u banji obnovljena je i tradicija okupljanja naroda i sveštenika iz okolnih crkava kod manastira Sv. Nikola odnosno nastavljeno je i tradicionalno saborovanje, koje i danas traje.

Na Ilindan 1875. Godine kod manastira na Banji, kada se održava tradicionalni vašar, okupio se silan narod. Došli su sveštenici iz okolnih parohija. Pošto je u to vreme raslo raspoloženje naroda za ustanak, po završenoj službi u manastiru održan je skup na kom je donet plan o opštenarodnom ustanku. Napravljen je dogovor o učešću naroda Polimlja i starovlaškog kraja i utvrđeno je da ustanak počne na Veliku Gospojinu (28.avgusta). Ustanicu su poraženi a Turci su tada manastir pretvorili u magacin. U njegovoj porti su napravili kasarnu. Tako su narod ponovo odvojili od svetinje, ali taj narod nije odustajao od obnove manastira. Nakon dobijanja saglasnosti od Turske, manastir je obnovljen 1902. godine, a na Ilindan je osveštan. Tada su obnovljeni obredi venčanja i krštenja, službe, liturgije, okupljanja naroda na molitvu i o praznicima.

Istorijski događaji vezani za Ilindan, crkva Svetog Ilije, koja je u sklopu Manastira Sv. Nikola i tradicionalni narodni vašar (preko 5 vekova) dovoljni su razlozi za uspostavljanje manifestacije, koja neguje tradicionalne vrednosti i običaje, a istovremeno zbližava ljude.

Turistička organizacija Priboj je od 2005. godine ustanovila manifestaciju „Ilindanski Dani“ Koja traje tri dana i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi. Svake godine se u Pribojskoj Banji okupi na hiljade posetilaca, gostiju i učesnika programa, pri čemu se nastoji da se demonstrira nekadašnja atmosfera na vašarima u Banji i prvenstveno sačuvaju običaji i tradicija.

Tradicionalno takmičenje frulaša, koje nosi ime istaknutog majstora na fruli „Brane Polić“, prodajna izložba „Zlatne ruke“, etno koncerti, pripremanje tradicionalnih jela, sportska nadmetanja, druženje i zabava… sve su to razlozi zbog kojih je u avgustu ovde najveći broj gostiju tj. turista. Novinari tih dana zaobiđu druge destinacije u Srbiji samo da bih bili u Pribojskoj Banji a i turisti koji borave u obližnjim turističkim mestima ( Zlataru, Zlatiboru, Mokroj Gori, Andrićgradu) sve više svoj odmor upotpunjuju jednodnevnom posetenom našoj Banji i „Ilindanskim danima“.

Karakteristično nacionalno jelo u pribojskom kraju bez kojeg je teško zamisliti bilo kakvo slavlje kod ovdašnjih domaćina zove se ćeške. Ono priprema od piletine, ječma, kajmaka i raznih začina. Jelo je kažu velike kalorijske vrednosti a njegov ukus niko nije pokušao da objasni, jednostavno kažu: „probaj“! Ovo je pravi gastronomski izazov, a u Turističkoj organizaciji Priboj su došli na ideju da od njega naprave lokalni brend. Zato se svake godine u okviru „Ilindanskih dana“ u Pribojskoj Banji organizuje takmičenje u pripremanju ćešketa.

Sasvim je sigurno da je Banja pored svoje lekovitosti daleko poznata upravo po ovoj manifestaciji „Ilindanski Dani“ jer se ovde, kao što rekosmo, može videti veoma bogat kulturno-umetnički program.

Tradicionalne Vaskršnje igre

Svaka godine za pravoslavni praznik „Vaskrs“ meštani Pribojske Banje uz pomoć opštine Priboj organizuju „Tradicionalne Vaskršnje igre“.

Pored turnira u malom fudbalu na programu su šutiranje trojki, stoni tenis, igranje tablića, šah kao i tradicionalna tucijada vaskršnjim jajima. Za pobednike su obezbeđene vredne nagrade.

Pribojska Banja predstavlja jedno malo sportsko mesto jer se tokom godine održava nekoliko turnira u malom fudbalu ali ovaj se po posećenosti, nagradama i programu svakako izdvaja.